21 Haziran 2013 Cuma

Allaha giden yol mahlukatın adedincedir




Allaha giden yol mahlukatın adedincedir ve ''fettebiunii yuhbibkumullah'' ayeti hakkındadır.

Allaha giden yol bi adedi enfasil halaik derler. acaba manası nedir?
......
bazıları bu sözü itikad ibadet ve ahlak ta herkes kendine hoş gelen şekilde allaha ulaşmaya bir yol arayabilir ve böylece de allahın rızasını kazanabilir şeklinde anlıyor ve anlatıyor.
ben allahaı evrendeki varlardan anlarım peygamberin anlatmasını bilmesem de ona uygun tanımasamda olur , ya da namz kılmasam da öyle güzel şeyler yaparım ki namz kılanların kuru yatıp kalmkmalarından iyi işler yaparım ve allah benden onlardan razı olduğundan daha fazla razı olur ... vehayut ; açık gezdiğime kumsalda güneşlendiğime laf etmeyin ben bugüne kadar hiçbir gönlü incitmedim.... allahı çok severim o herzaman benimledir diyenleri duymaya başladım.

ey peygamber , deki onlara , allahı seviyorsanız bana uyun ki allah ta sizi sevsin , ayeti bu türden bir manalandırmayı kesinkes iptal eder.

peygamber sas e ve onun allahtan haber verdiklerine uygun bir inanç , amel ya da ahlaki değerle ancak allahın rızasına ulaşılabilir.

mahlukatın adedince allaha yol olması , şeklindeki kelamı kibarın manası ;
-her mahluk vasıtasıyla (ona yapacağınız bir güzellikle) allahın rızasını kazanabilirsiniz;
-her mükellefin allahın rızasını kazanmak için önünde binlerce seçenek vardır.
-mahlukata iyilik yaparak allahın rızası kazanılır. insanlara ve diğer mahlukata hayrının dokunacağı işer yapmak çok sevap kazandırır.ve övülmüş faziletli amellerdendir. sahibini allaha yakınlaştırır...

-yapacağınız her salih ve faydalı amel sizi allaha yakınlaştırır

gibi manalara gelir.
ama salih amel kavramı , peygamberin allaha yakınlaştırır dediği ibadetler ve ölçülerle kayıtlanmadan da ''iyilik etmek insanı allaha ulaştırır'' demek , islam dışıdır.
bunu bilerek söyleyen son peygamber muhammed as ın peygamberliğine iman edilmesi gereğini inkar etme durumunda kalacaktır.
bunu bilmeden bu manaya kullananların tevbe etmeleri gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder