20 Kasım 2012 Salı

İSLAM DA; İSLAMLAŞMAK , İLİMLERDE UZMANLAŞMAK VE KÜLTÜR ARASINDA FARK

İSLAM DA; İSLAMLAŞMAK , İLİMLERDE UZMANLAŞMAK VE KÜLTÜR ARASINDA FARK
(YA DA MÜSLÜMAN OLMAK NE DEMEKTİR.)
bir Müslüman ın İslam olması Müslüman olması ile , İslami ilimlerde uzmanlaşması ve İslami bilgi alanlarında bilgi ve görgü düzeyini yükseltmesi arasında fark vardır.

iyi bir Müslüman olmak asıldır. Nasıl iyi bir Müslüman olunacağı neticesinde Allahın ondan razı olup olmaması durumunu beraberinde getireceğinden çok önemlidir. (Ama konumuz bu değildir es geçiyorum ). Müslümanlığı seçmiş bir insanın iyi Müslüman kimdir sorusunu cevapladıktan sonra iyi Müslüman olmaya çalışması gerekliliği en önemli konudur.

ilimlerde uzmanlaşmak ümmetin bir kısmına farzı ayn dır. Bunun manası ümmete farkı kifaye olmasıdır. Yani her bireyin alim olmasına gerek yoktur. Ömrü bununla da geçirmeye gerek yoktur. Asıl olan uzman ilim adamlarının rehberliğinde iyi bir Müslüman olmanın ne demek olduğunu öğrenmek ve ona göre hayatını disipline ederek Allahın rızası üzere bir hayat yaşamaktır.

İslami ilimlerde ve diğerlerindeki kültür, insani ve medeni bir olgudur. İnsanın melekelerini eğitmesi, bilgi birikimini arttırmasıyla o konuda uzmanlaşması arasında fark vardır. İslami ilimler konusunda ya da konularında okuyan , araştıran, ve itilası geniş olanların İslami ilimler uzmanı olmadıkları bir vakıadır. Ama bazen kültürün çapının büyüklüğü bazı insanların kültürlü değil o işin alimi uzmanı zannedilmesine sebebiyet verebilmektedir.
(bir kültürlü insanla alim insanı nasıl ayırt edersiniz sorusunun cevabı başka bir yazı konusudur.) kültürlü insanla bir işin uzmanı arasındaki fark netice itibarıyla şurada tecelli eder. İşin uzmanının doğruyu teşhis etme , yanlışa yanlış deme yetkisi uzmanda bulunması gereken teknik altyapı sebebiyle muteberdir. O alanın kültürlüsünün bu birikiminden vardığı neticeye itibar edilmemesi , bu kültürlü şahsın uzmanlık alt yapısının yetersizliğindendir.

Bütün Müslümanlar islamlaşimakla mükelleftirler . günlük hayatlarında mutlaka Müslümanlık değerlerini yaşamalıdırlar. Yaşamada özensizlik en temel hayat sebebimiz olan değerlerin yaşanmasının ihmal edilmesi dinin hastalanmasıdır. Ve hemen tedavi edilmelidir.
ilimlerde uzmanlaşmak iyi Müslüman olmak için şart değil vesiledir. Herkesin bu alanda uzmanlaşmaya yeteneği de olmayabilir vaktide… kültür sahibi olmak ilim meclislerinin konularına ittila edip onları daha ayrıntılı olarak özümsemek demektir. Güzeldir. Fazilettir. Ama sahibini kendisini alim ve uzman olarak görme psikolojisine sürükleyip hatalara sürükleyebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder